در اولین دوره موضوعات روان شناختی و جامعه شناختی از منظر مثنوی معنوی مطرح شد:
نویسنده:
امیر پروسنان
به گزارش خبرنگار
ایران پزشک، نازنین آهنگری در اولین جلسه دوره آموزشی آنلاین «موضوعات روان شناختی، جامعه شناختی و اخلاقی از منظر مثنوی معنوی» بیان کرد: کلام و سخن مثنوی معنوی حاوی پیامهای ارزشمندی برای جامعه است و از قرن هفتم تاکنون برای کسانی که به دنبال معنی و حقیقت زندگی بودند، راهگشا بوده است. بر اساس پژوهشهای روان شناسی مشاهده شده که مثنوی معنوی یک راهنما برای زندگی بشر است. مثنوی یک کتاب جامعه شناسی و روان شناسی است که زندگی اخلاق مدار را ترسیم میکند. اولین راز جاذبه مثنوی معنوی، تصویر زیبایی است که از خداوند ترسیم کرده و همچنین ائمه معصومین را به عنوان راهنمای بشر توصیف میکند.
وی ادامه داد: راز جاذبه مثنوی معنوی، توجه و ارزش گذاشتن به انسان است. این باعث میشود که انسان قدر و ارزش و منزلت خود را بیشتر درک کند. وقتی گفته میشود انسان موجود ارزشمندی است، بیشتر تشویق میشود که قدر خود را بداند. این کتاب مقام انسان را ستایش میکند و میگوید که انسان باید از منزلت خود مراقبت کند.
این روان شناس بالینی گفت: سومین رازی که به مثنوی معنوی جاذبه میدهد، طرح مسائل و موضوعاتی است که دغدغه انسان در طول قرنها بوده و فرقی ندارد که انسان مربوط به چه منطقه جغرافیایی یا فرهنگی باشد. زیرا همه انسانها دغدغهها و سوالات وجودی دارند که همواره با انسان همراه است. مثنوی معنوی به این دغدغهها پرداخته و به این سوالات پاسخ داده است. اینکه چرا باید اخلاقی زندگی کنیم. درباره زندگی پس از مرگ نیز روشنگری کرده و پاسخهای قانع کنندهای داده است. همچنین درباره درد تنهایی انسان و معنی زندگی و چگونگی دست یابی به آرامش را توضیح داده است.
آهنگری افزود: شعرگونه بودن مثنوی معنوی، استفاده از حکایتها و داستانهای شیرین باعث میشود که این کتاب برای انسان دل انگیز شود. بیان مثنوی معنوی متناسب با فهم عموم است.
فکر سالم منجر به رفتار سالم میشود
این مثنوی پژوه اظهار کرد: همه تلاشهای انسان در زندگی در این راستا است که چه کند تا حالش خوب باشد و به خوبی زندگی کند. آگاهی که به روشهای مختلف کسب میشود، منجر به فکر و اندیشه میشود که سنگ بنای زندگی است. وقتی انسان فکر سالم داشته باشد، میتواند سالم زندگی کند. وقتی فرد فکر مثبت داشته باشد، میتواند مثبت زندگی کند. اصل و اساس، اندیشه و تفکر است. حالا چطور میتوان تفکر را پربار کرد؟ این موضوع با یادگیری و افزایش آگاهی اتفاق میافتد که کمک میکند وقایع و اتفاقها را جور دیگری دید و تجزیه و تحلیل کرد. تفکر سالم باعث میشود افراد به سمت گفتار و رفتار سالم بروند. پس اگر قرار باشد سنگ بنایی را پیدا کرده و روی آن بسازیم، تفکر سالم اهمیت دارد.
وی ادامه داد: برای اینکه بهتر بفهمیم، باید مطالعه کنیم، فیلمهای خوب ببینیم، با افراد آگاه نشست و برخاست کنیم. وقتی مثنوی معنوی میخوانیم، گویا با یک شخص آگاه و معنوی نشست و برخاست میکنیم و بنابراین باید انتخاب کنیم که با چه کسانی نشست و برخاست کرده و بدانیم از نزدیکی با چه کسی بهره میبریم. همان طور که غذای جسم را انتخاب میکنیم و هر غذایی نمیخوریم، در ارتباطات با غذای روح نیز باید همین دقت و توجه را داشته باشیم.
آهنگری افزود: فکر بهتر به گفتار بهتر و رفتار بهتر منجر میشود. بنابراین در این دوره میخواهیم روی اندیشههای امیدوار کننده کار کنیم تا انسان بهتر و مهربانتری باشیم تا بتوانیم رفتارهای خود را بهتر هدایت کنیم.
وی بیان کرد:
انسانها نسبت به داستان و روایت گرایش بیشتری دارند، زیرا زبان قصه لطیف است و بنابراین به خوبی میتوانیم معانی و مفاهیم ارزشمندی را در پوشش داستان درک کرده و انتقال بدهیم. ذهن انسان، داستانها را بهتر متوجه میشود و با آن الفت خاصی دارد. مثنوی معنوی پاسخ پرسشهای انسان است. تامل در مثنوی معنوی باعث آرامش روان شده و به تامین نیازهای روحی و وجودی انسان کمک میکند.
همپوشانی روان شناسی مثبت گرا با موضوعات مثنوی معنوی
این روان شناس بالینی درباره روان شناسی مثبت گرا گفت: روان شناسی مثبت گرا به موفقیت تاکید دارد و میخواهد کمک کند که انسان بتواند استعداد و توانمندی خود را شکوفا کند. از جمله مواردی که روان شناسی مثبت گرا به آن میپردازد، پشتکار، مهر ورزی، بخشش، تعهد، آینده نگری، شجاعت، خرد ورزی، زیبایی دوستی، اعتدال، مدارا، ادب، ایثار، احساس مسئولیت و اخلاق است. این موارد که دغدغه روان شناسی مثبت گرا است با موضوعات مثنوی معنوی همپوشانی زیادی دارد.
وی ادامه داد: نحوه بیان مثنوی معنوی، داستان و حکایت و تمثیل است که برای ذهن انسان میتواند جذابیت بیشتری داشته باشد. روان شناسی مثبت گرا به دنبال ایجاد و گسترش خصوصیاتی است که کمک میکند افراد رضایت بیشتری از زندگی داشته باشند و در نهایت به رشد شخصیت انسان کمک میکند.
امید روی کیفیت زندگی موثر است
آهنگری همچنین اظهار کرد: امید حالتی در موجود زنده است که میگوید شرایط خوب فعلی ادامه دار خواهد بود و شرایط فعلی قابل بهبود است و اگر فرد دچار گرفتاری است، میتواند از این گرفتاری رهایی یابد. در واقع امید، نوعی نگاه و نگرش است. بنابراین داشتن یا نداشتن امید روی کیفیت زندگی ما تاثیر میگذارد.
پایان پیام/