طرح موفقی که فقط در تهران اجرا میشود
نویسنده:
امیر پروسنان
به گزارش خبرنگار ایران پزشک، به جرئت میتوان طرح دارو رسان را یکی از طرحهای موفق نظام سلامت بدانیم که در راستای کاهش مراجعه بیماران خاص به داروخانهها اجرایی شده است. طرحی که با وجود مطرح شدن در سالهای پیش از کرونا، اتفاقا در سالهای بعد از آن اجرایی شد، اما در مسیری قدم برداشت که میزان مراجعه بیماران به مکانهای شلوغی مانند داروخانه و در نتیجه مواجهه بیشتر با ویروس کرونا کاهش پیدا کند.
این طرح از زمان اجرا با استقبال خوبی از طرف بیماران ام اس مواجه شد، زیرا از ابتدا به صورت آزمایشی برای این دسته از بیماران خاص و فقط در تهران اجرایی شد.
بر اساس وعدههای بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت در اول خرداد ماه ۱۴۰۱ قرار بود این طرح به وسیله پیکهای دارو، داروی مورد نیاز بیماران صعب العلاج و مزمن را با ثبت نام و با نسخه الکترونیک، درب منزل تحویل داده شود تا به این شکل، نیازی به مراجعه بیماران خاص و صعب العلاج به داروخانهها نباشد.
وعدهها برای اجرای طرح تا سوم آبان ۱۴۰۱ و مراسم روز ملی بیمه سلامت طول کشید و در آن روز که مصادف با رونمایی از صندوق بیماران خاص، صعب العلاج و نادر بود، اعلام شد که این طرح در تهران و برای بیماران ام اس اجرا میشود.
به همین واسطه، اداره کل بیمه سلامت استان تهران با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران و داروخانههای مرتبط با این دانشگاه، داروی بیماران ام اس در تهران را درب منازل تحویل میدهد.
وقتی طرح نسخه الکترونیک با همت سازمانهای بیمه گر پایه در کشور اجرایی شد، نوید اجرای طرحهای الکترونیک و غیرحضوری بیشتری به بیماران داده شد. طرحهایی مانند دارو رسان که میتوانند میزان مراجعه بیماران به مراکزی مانند داروخانه را کاهش بدهند.
در آن زمان، مهدی رضایی، معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت گفته بود که ۶۰ درصد بیماران گروه هدف در تهران با دریافت دارو درب منازل موافق هستند.
با تمام این اوصاف و با گذشت نزدیک به یازده ماه از اجرای این طرح در تهران، همچنان مقاومتهایی برای اجرایی کشوری طرح دارو رسان وجود دارد.
محمد مهدی ناصحی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت در این زمینه میگوید: طرح دارو رسان در حال حاضر در استان تهران در حال انجام است. هنوز در سراسر کشور این طرح اجرایی نشده است. موانعی وجود دارد که یکی از این اختلاف نظرها مربوط به نسخه پیچی غیر حضوری یا مجازی است که موجب اختلاف نظر با حوزه معاونت دارو و غذا است که اگر این موانع و اختلاف نظرها رفع شود، اجرایی خواهد شد.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران ادامه میدهد: در حال حاضر طرح دارو رسان درباره داروی بیماران ام اس اجرا میشود و نتایج خوبی به همراه داشته است. به نظر ما گسترش این کار به داروخانههای خصوصی نیز میتواند در اجرای این طرح کمک کننده باشد.
سوال اینجاست که چرا طرحی مانند دارو رسان که میتواند در راستای رفاه حال بیماران خاص و صعب العلاج و نادر باشد و اتفاقا با استقبال از طرف بیماران ام اس مواجه شده، در پیچیدگیهای نسخه پیچی غیر حضوری باقی مانده است و تا چه زمانی سازمان غذا و دارو قصد دارد مقاومت خود برای خدمات غیر حضوری یا مجازی را ادامه بدهد؟
وقتی سازمان بیمه سلامت توانست طرح نسخه الکترونیک را با تمام مقاومتها به صورت کشوری اجرایی کند و با تعامل انجام شده، نقصهای موجود را به مرور رفع کند، آیا نباید نظام سلامت تکانی به خود بدهد و در مسیر خدمات الکترونیک سلامت محکمتر گام بردارد؟
روشهای سنتی مثل نسخه نویسی کاغذی، مراجعه حضوری به داروخانهها، ویزیتهای حضوری و بسیاری از اعمال تشخیصی و درمانی به مرور جای خود را تا حدی به خدمات الکترونیک میدهند و نمیتوان در برابر حرکت پر شتاب آن مقاومت کرد. این جنس مقاومتهای سنتی مانند مقاومت آژانسهای تاکسی شکسته خواهند شد، زیرا نیاز مردم به سمت خدمات الکترونیک و غیر حضوری حرکت میکند و نظام سلامت هم باید در تمام ارکان به این سمت حرکت کرده و از طرحهایی مانند دارو رسان که میتواند با استفاده از نسخه الکترونیک، یک خدمت غیر حضوری موثر را به بیماران خاص و صعب العلاج ارائه بدهد، حمایت کند.
پایان پیام/