حمایت سازمان جهانی بهداشت از یک برنامه در هندوراس
نویسنده:
امیر پروسنان
به گزارش خبرنگار ایران پزشک، هکتور انریکز که یک سنگ تراش ۵۲ ساله است، ماه گذشته داوطلب شد تا میلیونها پشه خاص را در پایتخت هندوراس در راستای اجرای طرحی برای سرکوب بیماری تب دنگی، رهاسازی کند.
پشههایی که انریکز در محله خود که مملو از بیماری تب دنگیست، رها کرد، توسط دانشمندان برای حمل یک نوع باکتری به اسم Wolbachia که انتقال بیماری را مختل میکند، پرورش یافته بودند. این پشهها وقتی تولید مثل میکنند، باکتریها را به فرزندان خود منتقل کرده و در نتیجه شیوع بیماریهای آینده کاهش خواهد یافت.
این استراتژی تازه برای مبارزه با بیماری تب دنگی در دهه گذشته توسط یک برنامه غیرانتفاعی جهانی اجرا شد و در بیش از دهها کشور در حال آزمون است. این در حالیست که نیمی از جمعیت جهان در معرض ابتلا به بیماری تب دنگی قرار دارند و سازمان جهانی بهداشت توجه زیادی به این برنامه دارد و حتی آماده است که این استراتژی را به طور جهانی تبلیغ کند.
سالانه در هندوراس، ۱۰ هزار نفر به بیماری تب دنگی مبتلا میشوند و پزشکان بدون مرز در ۶ ماه آینده با این برنامه همکاری میکنند تا نزدیک به ۹ میلیون پشه حامل این نوع از باکتری را رهاسازی کنند.
اسکات اونیل، بنیان گذار برنامه رهاسازی پشههای حامل باکتری میگوید: نیاز شدیدی به رویکردهای جدید وجود دارد.
دانشمندان در دهههای اخیر گامهای بلندی در راستای کاهش خطر بیماریهای عفونی از جمله ویروسهای منتقله از پشه مانند مالاریا برداشتهاند، اما عفونت ناشی از تب دنگی همچنان در حال افزایش است.
بررسیها نشان میدهند که حدود ۴۰۰ میلیون نفر در حدود ۱۳۰ کشور سالانه به بیماری تب دنگی مبتلا میشوند. هرچند نرخ مرگ و میر ناشی از این بیماری پایین است، اما تخمین زده میشود که سالانه ۴۰ هزار نفر در اثر ابتلا به این بیماری، جان خود را از دست میدهند.
شیوع این بیماری میتواند سیستمهای بهداشت و درمان کشورها را تحت تاثیر قرار داده و بسیاری از افراد را مجبور به ترک کار یا مدرسه کند.
کونر مک منمن، محقق پشه در دانشگاه جان هاپکینز میگوید: وقتی با یک مورد بیماری تب دنگی مواجه میشوید، اغلب به بدترین نوع آنفلوآنزا شباهت دارد.
به گفته محققان، روشهای سنتی پیشگیری از بیماریهای ناشی از پشه تقریبا در برابر تب دنگی موثر نبودهاند. پشههای آئدوس که معمولا تب دنگی را پخش میکنند، در برابر حشره کشها مقاوم بوده و از آنجایی که این ویروس به چهار شکل مختلف وجود دارد، کنترل آن از طریق واکسن نیز دشوار است.
این پشهها در طول روز فعالتر هستند و نیش میزنند و چون این پشهها در محیطهای گرم و مرطوب و در شهرهای متراکم رشد میکنند، انتظار میرود تغییرات آب و هوا و شهرنشینی، مقابله با تب دنگی را سختتر کند.
رامان ولایودان، یکی از محققان سازمان جهانی بهداشت در زمینه بیماریهای استوایی نیز در این زمینه میگوید: ما به ابزارهای بهتری در این زمینه نیاز داریم. باکتری Wolbachia قطعا یک راه حل بلند مدت و پایدار است.
بر اساس گزارش آسوشیتد پرس، او و سایر کارشناسان سازمان جهانی بهداشت قصد دارند تا اوایل این ماه، توصیهای را برای ترویج آزمایش بیشتر استراتژی استفاده از این باکتری در سایر نقاط جهان منتشر کنند.
پایان پیام/