مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تامین اجتماعی در گفت‌وگو با ایران پزشک:

وضعیت پرداختی سازمان تامین اجتماعی قابل دفاع نیست

وضعیت پرداختی سازمان تامین اجتماعی قابل دفاع نیست
تاريخ:نهم آبان 1403 ساعت 15:22   |   کد : 26834   |   مشاهده: 268
نویسنده: امیر پروسنان
مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تامین اجتماعی گفت: در حال حاضر بدهی سه ماه اول امسال مربوط به داروخانه‌ها توسط سازمان تامین اجتماعی پرداخت شده و برای سایر گروه‌ها امسال پول زیادی نتوانستیم پرداخت کنیم و این وضعیت، شرایط قابل دفاعی نیست.
شهرام غفاری در گفت‌وگو با خبرنگار ایران پزشک درباره وضعیت پرداختی‌های سازمان تامین اجتماعی افزود: تفاوت میان سازمان بیمه سلامت و سازمان تامین اجتماعی این است که عمده منابع بیمه سلامت از بودجه عمومی دولت تامین شده و تامین اجتماعی این منابع را از حق بیمه تامین می‌کند؛ اگر پول به موقع به بیمه سلامت داده شود، این سازمان به تعهدات خود عمل خواهد کرد، اما سازمان تامین اجتماعی با توجه به شرایط اقتصادی و جریان نقدینگی، در پرداخت‌ها دچار مشکل می‌شود.
 

وی ادامه داد: در زمینه دارویار، مابه‌التفاوت نرخ ارز توسط سازمان هدفمندی یارانه‌ها پرداخت می‌شود. در سازمان تامین اجتماعی ابتدا مستمری‌ها پرداخت شده و سپس هزینه‌های درمان پرداخت می‌شود و حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان هزینه در سازمان تامین اجتماعی مربوط به مستمری‌ها است. امیدوار بودیم در ۶ ماهه دوم امسال که درآمدها افزایش پیدا می‌کند، جریان نقدینگی بهتر شود و با تمهیدات اندیشیده شده، تا پایان سال جاری بتوانیم بدهی تامین اجتماعی را به داروخانه‌ها و سایر مراکز پرداخت کنیم.

مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تامین اجتماعی گفت: بخشی از حق بیمه تامین اجتماعی توسط دولت پرداخت می‌شود و در واقع پرداخت حق بیمه برخی افراد بر عهده دولت است، اما این حق بیمه پرداخت نمی‌شود و در عین حال افراد از درمان استفاده می‌کنند. دولت حق ۳ درصدی خود را پرداخت نمی‌کند. همچنین برخی کارخانه‌ها نیز به دلایل اقتصادی مانند دوران کرونا، اصلا حق بیمه پرداخت نکردند. یعنی امکان دارد حق بیمه از بیمه شده کسر شده باشد، اما پرداخت نشده است.

وی بیان کرد: وضعیت سازمان تامین اجتماعی کاملا تحت تاثیر شرایط اقتصادی کشور است و اصلا پولی در این سازمان رسوب نمی‌کند. ماهانه حدود ۶ هزار میلیارد تومان در درمان غیرمستقیم با طرف قراردادها باید پرداخت شود و مانده نقدینگی سازمان تامین اجتماعی کمتر از این میزان است.

متولیان نظام سلامت هم حاضر نیستند تکلیف منابع را مشخص کنند

غفاری در پاسخ به سوالی درباره تجمیع منابع بیمه‌های پایه درمانی اظهار کرد: بحث تجمیع منابع بیمه‌های پایه پیچیده است و باید بپرسیم از این موضوع به دنبال چه چیزی هستیم و اگر می‌خواهیم چند نظام بیمه‌ای و رقابتی داشته باشیم، به دنبال چه هدفی هستیم و اگر می‌خواهیم یک بیمه درمانی داشته باشیم، باید مدل نظام سلامت را بازنگری کرده و به سمت بیمه ملی حرکت کنیم و سپس بگوییم بیمه بر مبنای شهروندی افراد است و منابع یک جا جمع شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر منابع نظام سلامت از نظر بیمه‌ای مشکلی ندارد و شفاف است، اما منابع نظام سلامت به درستی هدایت نمی‌شود و بخشی از منابع مستقیم به ارائه کننده خدمت داده شده و بخشی در قالب صندوق‌های متعدد تخصیص پیدا کرده، بخشی در قالب دارویار، بخشی در قالب صعب العلاج، بخشی در قالب درمان ناباروری، بخشی در قالب حمایت از پیوندها اختصاص پیدا می‌کند و همه این موارد بودجه‌های مختلفی هستند که سرفصل‌های جداگانه دارند. همه این موارد می‌تواند با هم جمع شده و در قالب یارانه دولتی به بیمه‌ها داده شده و بیمه‌ها خریدار خدمت باشند.

مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تامین اجتماعی بیان کرد: اگر خرید خدمات سلامت را قبول داشته باشیم، در حالی‌که قوانین و بسته خدمتی یکی است، می‌توان گفت که منابع بیمه‌ها هدایت شده است. اگر می‌خواهیم مدل بیمه اجتماعی را اجرا کنیم، منابع باید در بیمه‌های اجتماعی تجمیع شود و اگر مدل بیمه ملی را قبول کنیم، منابع باید در بیمه سلامت تجمیع شود. نظام تامین مالی در کشور ما سردرگم است و متولیان نظام سلامت هم حاضر نیستند تکلیف منابع را مشخص کنند.

اصلاحات ساختاری در نظام سلامت به سختی اتفاق می‌افتد

غفاری گفت: این توصیه در همه کشورها توسط متخصصان نظام سلامت انجام می‌شود که اصلاحات ساختاری خیلی سخت رخ می‌دهد. در نتیجه باید به این فکر کنیم که اگر قرار است بیمه‌ها به صورت ساختاری یکی شوند، این اتفاق شدنی نیست، ولی باید ببینیم منظور از تجمیع منابع چیست؟ وقتی سه سازمان بیمه گر پایه، ساختار متفاوتی دارند، تجمیع منابع چه مفهومی می‌تواند داشته باشد؟

وی اظهار کرد: اگر به سمت مکانیزه شدن و قانونمند کردن مقررات و بخش‌نامه‌ها حرکت کنیم، هزینه‌های بالاسری را می‌توانیم کاهش بدهیم. ولی به جای تجمیع منابع بیمه‌ها، باید تجمیع منابع نظام سلامت در اولویت باشد و همچنین خریدار از ارائه کننده تفکیک شود.

پایان پیام/

https://iranmd.com/News//26834
Share

آدرس ايميل شما:  
آدرس ايميل دريافت کنندگان