مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: اکنون ۷۴ هزار دانشجوی پزشکی داریم و سالانه ۷ هزار دانشجوی پزشکی فارغ التحصیل میشوند و با توجه به افزایش ظرفیت، سال آینده ۹۰ هزار دانشجوی پزشکی خواهیم داشت.
اجرای مصوبه افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی و دندانپزشکی که برای ۴ سال تصویب شده بود، با مصوبه امروز شورای عالی انقلاب فرهنگی پس از اجرا در سال آینده از پایان سال چهارم متوقف خواهد شد.
فعال صنفی حوزه سلامت گفت: دانشجویان وقتی وارد دانشگاه میشوند، احساس بلوغ شخصیتی و اعلام نظر میکنند، اما بستر برای انتقاد فراهم نشده و در نتیجه به دلیل علاقه و اشتیاق برای مطالبه گری، دچار چالشهایی میشوند، اما نکته اینجاست که علاوه بر نقد، باید راهکار هم ارائه کرد.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اگر انتقاد همراه با پیشنهاد انجام شود، مشکلات راحتتر حل میشوند و از طرفی از قشر تحصیل کرده انتظار این است که انتقاد همراه با احترام و فرهنگ دانشگاهی باشد و در این صورت اثربخشی بیشتری خواهد داشت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی گفت: کلاسهای درس و بیمارستانها را به صورت میدانی در شهرها و استانهای مختلف دیدم و آنچه وزارت بهداشت درباره عدم تخصیص بودجه لازم برای زیرساختها میگوید، درست است و اختصاص داده نشد.
عضو فرهنگستان علوم پزشکی گفت: ذهن دانشجو، کنشگری علمی و اجتماعی و اقتصادی و سیاسی دارد و اگر فضای جامعه به سمتی برود که دانشجو بتواند به متغیرهای پیرامون خود به درستی فکر کرده و سوالات را در جای مناسب مطرح کند، فضای آموزشی به سمت پویایی حرکت خواهد کرد.
مشاور معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: برخی تغییرات در آییننامه شوراهای صنفی که با نظر مسئولان وزارت بهداشت انجام شد، نتایج مطلوبی نداشت و باعث تضعیف شوراهای صنفی شد و دانشجویان را به سمت استفاده از بسترهایی مانند فضای مجازی برای طرح انتقادها سوق داد.
برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و شنیدن صدای دانشجویان یکی از تاکیدهای رهبر معظم انقلاب بوده که در سالهای اخیر فراز و نشیبهای زیادی داشته و به همین دلیل ضرورت دارد دولت چهاردهم، کمکاریهای گذشته در این زمینه را جبران کند تا از این ظرفیت گسترده برای رفع مسائل کشور بهتر از گذشته استفاده کرد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تا وقتی که زیرساخت و استاد و بودجه تامین نشود، افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی، ظلم به کیفیت آموزش پزشکی کشور است و دانشگاهها این وضعیت را تحمل میکنند.
رییس کمیته پزشکی خانواده انجمن پزشکان عمومی گفت: این طور نیست که بالا بودن سرانه پزشک نسبت به جمعیت به معنی کیفیت سیستم پزشکی کشور باشد و در سالهای اخیر طرفداران افزایش ظرفیت پزشکی بر دو استدلال پایین بودن سرانه پزشک نسبت به جمعیت و تعارض منافع پزشکان پافشاری میکنند.
یک متخصص پزشکی خانواده گفت: مهمترین مشکل حوزه سلامت، کمبود پزشک نیست، بلکه توزیع نادرست و پرداختیهای نامناسب است که در کلیه سطوح از پزشک عمومی تا فوق تخصص جریان دارد.
رییس انجمن تولید، تامین، توزیع و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی گفت: هر گونه آموزشی از جمله آموزش پزشکی نیازمند تامین زیرساخت است و نمیتوان زیرساخت را به صورت دستوری ایجاد کرد، بلکه زیرساختها به صورت علمی باید فراهم شود تا دانشجوی متخصص تربیت شود.
نایب رییس هیات مدیره انجمن شرکتهای پخش دارو و مکمل گفت: مشکل تامین پزشک ارتباطی به کمبود پزشک از نظر تعداد ندارد، بلکه به سایر موارد مانند درآمد و توجه به جامعه پزشکی دارد و وقتی اصول اقتصادی مورد توجه قرار نگرفته و برنامه ریزی نمیشود، حتی اگر سه برابر موجود هم دانشجو جذب کنیم، باز هم مشکلات تازهای بروز مییابد.
پزشک و فعال حوزه دارو گفت: افتخار کشور این بود که پزشکانی تربیت شدهاند که بیماران از سایر کشورها برای درمان به ایران مراجعه میکنند، ولی با افزایش ظرفیت پزشکی، کیفیت آموزش کاهش پیدا میکند و امیدواریم در ماههای آینده این موضوع به نتیجه برسد.
مشاور وزیر بهداشت گفت: استدلالها درباره نادرست بودن تصمیم افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی محکم است، زیرا قرار بود منابع و زیرساخت تامین شده و توسعه انجام شود، اما این اتفاقات رخ نداد و بنابراین هرچه سریعتر باید جلوی ضرر را گرفت.
دبیر دفتر دستیاری سازمان نظام پزشکی گفت: مانع تراشیها در مسیر پزشکان جوان به حدی زیاد است که به طور مثال در یک مورد آن، بسیاری از پزشکان پس از گذراندن طرح اجباری، همچنان باید به دنبال کسب امتیاز برای کار خصوصی یا مطب باشند.
عضو شورای مشاوران جوان سازمان نظام پزشکی گفت: روشهایی مانند افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی، روش مناسبی برای تامین سلامت مردم نیست، زیرا در دوران تخصص، ظرفیتها پر نمیشود و در دوران پزشکی عمومی نیز شاهد افت شدید کیفیت آموزشی هستیم.
افزایش ظرفیت پزشکی در مقطع عمومی در سال ۱۴۰۰ برای اجرا ابلاغ شد و بسیاری از کارشناسان نظام سلامت، این مصوبه را آسیب زا میدانستند و از طرفی عدهای دیگر با استدلال کمبود پزشک، بر آن دمیدند و بر خلاف نظر ارکان مختلف حوزه سلامت، این مصوبه به صورت ناقص اجرایی شد.
دبیر دفتر دستیاری سازمان نظام پزشکی گفت: اگر قرار باشد افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی منجر به افزایش رقابت در این حیطه شود، بدون شک اضافه درمانگری رخ میدهد که هم برای سلامت بیماران ضرر دارد و هم بودجه دولت و بیمهها تحت تاثیر قرار میگیرد.
رییس کل سازمان نظام پزشکی گفت: متاسفانه پزشکان جوان تمایلی به ادامه تحصیل در رشتههای تخصصی ندارند و مسئولان در دولتهای قبل به جای پرداختن به دلایل این بیرغبتی و تلاش برای رفع این معضلات، به افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی روی آوردند که اقدامی کاملا اشتباه بود.